Mikä Seniorijuhla?

Seniorijuhla? – Joku mummojen ja pappojen homma?

Kyllä. Savo-Karjalaisen Osakunnan Seniorijuhla, eli Sennut, on tosiaan mummojen ja pappojen homma. Mutta sen lisäksi Sennut on myös nuorempien osakuntalaisten homma. Seniorijuhlassa yhteen kokoontuvat beaanit, civikset ja osakunnan seniorit. Ikähaitari voi olla kaksikymppisestä kasikymppiseen mutta tunnelma on joka tapauksessa sadassa prosentissa. Osakuntalainen on osakuntalainen vaikka valmistuisi ja vähän vanhenisikin. 🙂

väitöshalonen_mukattu

Kul.Kand. Antti Halonen väitteli kulinarian tohtoriksi Seniorijuhlassa 2014.

Seniorijuhla on keväisen vuosijuhlan ohella SKOn vuoden toinen suuri juhla. Vuosijuhlaan verrattuna Sennut on pöytäjuhlana astetta rennompi, koska Sennuissa juhlitaan omien kesken, eikä arvokkaan virallisia pönötyspaineita tarvitse ottaa. Tietenkin, jos itse olet illan aikana väittelemässä kulinarian tohtoriksi, on silloin lupa muutama stressihikipisarakin otsan kupeesta valuttaa. Yhteinen suuri jännitysmomentti illassa koetaan puolenyön tienoilla, kun Dokaaniveljeskunta marssii estradille ja osakunnan inspehtorin avustamana julkistaa uuden Dokaanin henkilöllisyyden. Seuraavaksi veljeskunta valitsee joukkoonsa järjestyksessään 42:nennen hillitelmöinnin ylimmän johtajan ja valinta on salaisuus aina siihen asti, kunnes se Seniorijuhlassa ääneen lausutaan.

dokaani36_muokattu

XXXVI Dokaani hatutettiin tehtäväänsä Seniorijuhlassa 22.11.2014.

Dokaanin virka-asuun kuuluu punainen viitta, karjalakäädyt sekä musta korkeapiippuinen hattu. 36:nnella Dokaanilla asuun on kuulunut myös joulumuorin lakki, koska ilman sitä hattu olisi dokaanirukalle liian suuri. 35. Dokaani lisäsi asuun myös pääkallokellon. Ai miksikö? No kysyhän dokaaneilta.

WP_20141122_001

Sennut 2014 inspehtorin näkökulmasta käsin.

Seniorijuhlaan kuuluvat olennaisena osana itäsuomalaiset perinneruuat; pääjuhlassa pöytä on katettu lanttu-, liha- ja kalakukolla; juomisiksi on kannut täytetty kokkel’piimällä ja snapsilasit luonnollisesti Kippurahännällä. Jatkojen tanssilattian pyörteistä on hyvä välillä pitää taukoa ottamalla yöpalaa, johon tietenkin kuuluu olennaisena osana karjalanpiirakka munavoin kera.

Seniorijuhla on omalla tavallaan sitsien ja vuosijuhlan välimuoto. Pääjuhlassa istutaan ennalta plaseeratuissa pöydässä enemmän tai vähemmän siistissä arkipuvussa. Tumma pukukaan ei ole etiketillinen ylilyönti mutta akateemisia ansiomerkkejä ei mukaan tarvitse ottaa; osakuntanauha riittää mainiosti. Illan aikana syödään, juodaan ja lauletaan lauluja osakunnan laulukirjasta. Osakunnan isäntä toimii tapahtuman seremoniamestarina mutta rangaistuksia hän ei sentään jakele, ellei meno sitten aivan villiksi äidy. Laulullakaan ei aina ole varsinaista johtajaa vaan juhlaväki saa vapaasti ja omatoimisesti yhteislauluja ehdottaa ja aloittaa. Paikalla on kuitenkin aina sen verran kokenutta seniorikuntaa, että laulamatta ei tarvitse kovin pitkiä aikoja pöydässä istua. Muistahan myös, että ensimmäistä snapsia ei ilman laulua hormiin kaadeta!

Seniorijuhla on rentoa illanviettoa, paineetonta sitsaamista, herkuttelua, sukupolvien kohtaamista, iloista laulua, hikisiä tanssiputkia tanssilattialla, pitkiä jatkoja, pieniä jatkojenjatkoja, Jaakko Kultaa aamukuudelta ja väsyneitä sunnuntaipäiviä. Oispa Sennut! Oi, kohta on!

sennujatkot

Sennujatkot kuumimmillaan.